DE KAT KRABT DE KRULLEN VAN DE TRAP!

Help! Mijn meubels en behang worden helemaal kapot gekrabbeld..wat kan ik eraan doen? Ik knip zijn nagels al..!

Misschien herken je het wel. Je hebt net een nieuw bankstel aangeschaft of een super koele leren stoel of je hebt net je woonkamer zo gaaf behangen en nu maakt je kat alles kapot. Wat kan je daar nu aan doen?

Ten eerste leg ik je uit waarom de kat krabbelt aan spullen.

Een kat vind het belangrijk om zijn geur te verspreiden. Dat gebeurd dus ook met het krabbelen aan spullen. Katten hebben namelijk kliertjes onder hun pootjes en tussen de tenen waarmee ze de geur kunnen afgeven aan hun territorium. Ook is het bedoeld om de nagels te scherpen zodat de oude versleten nagels vernieuwd kunnen worden. Dat zullen ze blijven herhalen want zit in de kat. Een kat daarop straffen vind ik dus tegen de natuur in dus hoe ga je het proberen op te lossen.

In dit geval werden de nagels geknipt omdat de kat alles kapot maakt maar ook daar ben ik geen voorstander van als je genoeg krabmogelijkheden hebt. In sommige gevallen is het absoluut nodig bijvoorbeeld bij oudere katten die niet meer buiten komen waarvan ze zelf de nagels niet kunnen scherpen of bij katten die wel genoeg krabmogelijkheden hebben maar waar de nagels behoorlijk snel groeien en ook de vijfde nagel moet goed in de gaten gehouden worden. Dit is dan noodzakelijk voor hun gezondheid maar doe je het omdat je kat je spullen kapot maakt vind ik dat geen goede reden want mocht je kat ooit ontsnappen kan hij nooit zijn veiligheid kiezen in een noodsituatie om in een boom te klimmen. Maar deze gevallen zijn sporadisch en meestal is het niet nodig. Maar hou het wel in de gaten.

Eventuele oplossing: 

In dit geval waren er geen genoeg krabmogelijkheden en dat heb ik toen aangeboden om dat meer in huis te plaatsen. Zoals krabpalen op meerdere plekken en in ieder geval 1 grote krabpaal zodat deze kat ook hoog kon zitten. Ook kan je krabplankjes neerhangen en zelfs op de zijkant van de bank. Over de leuningen van de bank kan je tijdelijk een mooi plaid neerhangen.

Vind de kat de krabpaal of plankjes of andere krabmogelijkheden die bedoeld zijn voor de kat niet interessant kan je nog kiezen voor een lekker geurtje om het nog aantrekkelijker te maken zoals o.a. kattenkruid. Negeer het foute gedrag en reageer op het goede gedrag. Als je voor je kat geen mogelijkheden hebt om buiten zijn nagels te laten scherpen en je hebt nu eenmaal echt een binnen kat zal je daaraan je woning moeten aanpassen zodat hij dat wel kan. Blijft hij ondanks alle aanpassingen toch aan je mooie behang krabben is de mogelijkheid om te kiezen om toch dat mooie behang weg te halen en er een leuk kleurtje op te verven. Zo heb je de stress van het kapotte behang niet en kan je kat ook niets kapot maken. 

Het kan natuurlijk ook zijn dat je kat al die krabmogelijkheden niet kent en het gedrag blijft houden ondanks hoe je je best ook doet. En d.m.v het lekkere geurtje wat je al aangebracht hebt kan je ook de krabmogelijkheden verplaatsen tot je de juiste plek hebt gevonden wat je kat fijn vind en dat je merkt dat de kat meer van je spullen af blijft. 

Het blijft natuurlijk niet leuk maar je hebt een kat in huis en dit krijg je erbij en er zijn altijd wel oplossingen te vinden als je er maar voor open voor staat.

Mijn woorden zijn altijd: Observeer,Leer en Beslis! 

Heb je naar aanleiding van dit verhaal nog vragen of wil je een reactie achterlaten kan dat op: Contact of Reacties