SPROEIEN OF PLASSEN?

Sproeien of plassen? Of zijn er Kattenbakproblemen ?

Laatst kreeg ik een hulpvraag over het sproeien van twee katers.

Ten eerste moet er duidelijkheid zijn of het over sproeien gaat of daadwerkelijk dat de blaas geleegd word op plekken, omdat de oplossingen verschillend zijn.

Plassen in huis is vaak een onderliggend probleem en moet echt onderzocht worden.

Sproeien is een heel vervelend probleem die katers kunnen hebben. Ze gebruiken hun urine als geursignaal of markering voor zichzelf en andere katten. Sproeien is een heel lastig probleem wat moeilijk op te lossen is vind ik zelf.

Het sproeien van een kater kan je herkennen dat je urineplekken op muren,banken, gordijnen en op andere plekken kan vinden. De kat sproeit echt letterlijk tegen de spullen aan. Plasjes vind je vaak op de grond of helaas op je bank,in je wasgoed en zelfs op bed of in de gootsteen en aanrecht en op andere plekken.

Ik blijf toch altijd eerst adviseren of je kat nagekeken is door een dierenarts om uit te sluiten dat er geen onderliggende blaasproblemen zijn. Is dat uitgesloten dan kan je verder kijken wat de oplossing zou kunnen worden.

Oplossing kan zijn:

- Is je cat gecastreerd? Dat is de 1e oplossing. Ook als u een poes in huis heeft dat zij gesteriliseerd is.
- Sproeien heeft te maken met zich onveilig voelen en gestrest raken en dat kan ook door de aanwezigheid van andere katten zijn. Probeer daar eens    achter te komen. Bach Resque druppels voor de kat kunnen daarbij helpen.
- Straffen heeft geen zin want dan word het probleem juist erger.
- De ruimte verkleinen waar de kat in leeft zodat hij minder hoef te laten zien dat hij zich onveilig voelt. Dus door de ruimte te verkleinen waar de kat
  is kan de kat meer rust geven. Ook hoge plekjes creeren zou daarbij ook fijn zijn voor de kat.
- De sproeiplekken zo goed schoonmaken met eerst heet water en daarna met een biotex sopje en daarna weer met heet water en laten drogen.
- Op de plek van sproeien zou je ook een etensbakje kunnen neerzetten.
- Hoeveel kattenbakken heb je staan op je hoeveelheid katten? Komen ze ook buiten? Pas je kattenbakken aan zoals 2 kattenbakken op 1 kat dus altijd  een extra kattenbak.
- Hoe vaak verschoon je de kattenbak? Kattenbak moet elke dag de ontlasting en urineplasjes weggehaald worden. Of als je een klein laagje kattengrind  hebt de kattenbak helemaal verschonen. Mijn voorkeur gaat uit naar een volle kattenbak omdat katten houden van graven.
- Wat voor soort kattengrind gebruik je? Misschien lost het probleem zich op door ander kattengrind te gaan gebruiken.
- Een gedragstherapeut inschakelen kan ook hulp bieden.
- Als dit allemaal niet werkt dan is er nog 1 oplossing om te kijken waar je kat wel gelukkig van word. Is dat bij een ander huisje waar geen andere dieren
  zijn of geen druk huishouden hebben? Of is dat toch op een boerderij?

Observeer,Leer en Beslis..

Heb je nog vragen naar aanleiding van dit verhaal kunt u die altijd stellen via Contact