WIL ZO GRAAG..!

Wil zo graag een kitten of kat maar kan dat wel bij mijn honden?

Deze vraag kreeg ik kort geleden nog van een mevrouw met twee kleine hondjes.
Ze zou het zo graag willen om een kat in haar gezin erbij te hebben maar twijfelt omdat 1 van de honden buiten altijd achter katten wilt aan rennen. In de thuissituatie zijn de hondjes rustig alleen bij binnenkomst even druk met begroeten van de visite.

Mijn advies:

Dat ligt eraan. Ga je voor een wat oudere kat dan zal je moeten kijken naar de achtergrond van de kat en is de kat honden gewend en wat voor soort honden is de kat gewend? Zijn het rustige honden of drukke honden?
Ook kijk je uiteraard naar de kat zelf. Is het een schuwe bange kat of is het een rustige kat die uitstraalt van ach ik vind alles wel prima.
Je moet het zo zien. De kat die herplaatst word of dat nu uit een andere thuissituatie is of uit een opvang of uit het asiel dan is het altijd belangrijk te kijken naar de karakter van de kat en naar de thuissituatie van waar de kat naar toe gaat verhuizen. Tenslotte wil je niet dat de kat weer weg moet dus is het belangrijk om naar alle punten te kijken
voordat er een beslissing genomen word.


In dit geval heb ik deze mevrouw geadviseerd in haar situatie een kitten(liefst twee kittens) te nemen maar dan wel een kitten die opgegroeid en gesocialiseerd is met honden in zijn/haar omgeving.
Dan kan ze vanaf het moment wanneer de kitten er is de introductie doen aan de honden. Het zal een intensieve begeleiding worden en is belangrijk te weten waar je voor staat als mens en als bemiddelaar.


De introductie gebeurd dan niet door de kitten zo even in de woonkamer te zetten maar zorgen dat er een kamertje (liefst je slaapkamer) vrij is dat de kitten de geuren op zich kan nemen van het huis en de honden in huis. Maar zo ook de honden de geur op kunnen nemen van hun nieuwe huisgenoot.
Een aantal keren op een dag de kitten in je armen nemen en de honden laten ruiken aan de kitten. Dat kan een paar dagen zijn maar kan
ook een aantal weken duren.Forceer niets.
Wanneer dat goed gaat en de kitten blijft rustig en de honden blijven rustig en hebben de kitten op dat moment geaccepteerd dan kan je onder toezicht de kitten de woonkamer laten ontdekken. En dan gaat eigenlijk alles vanzelf. Betrek de honden erbij (praat met ze) en straf ze niet.


Ook kan je de kitten in een bench zetten en op die manier een introductie doen.Wil nog wel benadrukken dat hond en kat anders zijn. Dus de introductie zal goed moeten verlopen met heel veel geduld en oplettendheid.

Vertrouw je 1 van de honden niet zou je die aan de lijn kunnen doen wanneer de kitten gaat rondlopen. Wanneer dat goed gaat en forceer niets en dan kan de hond zonder lijn.


Het is altijd een heel proces om een kat of kitten te introduceren aan de nieuwe huisgenoot of huisgenoten. Belangrijk is om de juiste beslissing te nemen en heel veel geduld te hebben. Niets gaat vanzelf en heeft tijd nodig. De ene situatie heeft meer tijd nodig dan de andere situatie en elke situatie is anders en dit is mijn advies bij deze situatie.

Mijn woorden zijn altijd: Observeer, Leer en Beslis ...

Heeft u nog vragen naar aanleiding van dit verhaal kunt u die altijd stellen via Contact