Op de facebookgroep Ervaring Patella Luxatie kat/hond kun je ook terecht voor vragen en ervaringen van andere katjes. Klik dan op de blauwe f button.

Aangezien ik niet thuis ben in Patella Luxatie was ik gaan zoeken naar ervaringen en tips maar helaas is er vrij weinig te vinden over hoe het verloop is na een operatie aan Patella Luxatie bij een kitten of kat omdat dat echt bijzonder is. Wel de uitleg wat het is en wat er aan gedaan kan worden maar ervaringen en wat er na de operatie plaats vind is haast niet te vinden dus vandaar mijn besluit om mijn tips te delen en ook mijn ervaring in de hoop mensen te helpen die er ook mee te maken kunnen hebben of er midden in zitten. Ook kan je Bella volgen op het Verhaal van Bella .

-De week voor de operatie :

Een week vooraf de operatie een kamertje uitzoeken waar het rustig is en een bench plaatsen zodat de kitten/kat er aan kan wennen. Zelf heb ik gekozen voor een kleine bench waar een open lage kattenbak in kan. Een wat grotere bench ernaast zetten met de kleinste deurtjes tegenover elkaar en die deurtjes eruit halen behalve het tweede deurtje van de grote bench en de kleine bench. In de grote  bench een dik warm kleed neerleggen. Over de twee benches plaids erover heen zodat er niet veel licht inval komt. Zelf heb gekozen dat de benches in mijn slaapkamer staan zodat ik 24 uur erbij kan zijn. En dat is wel nodig de 1e week van de operatie. In de week vooraf de operatie wat eten en drinken in de grote bench  neerzetten op het dikke warme kleed. Deurtje open laten zodat de kitten/kat kan kennismaken en er wellicht in wil gaan slapen. Kies een kamertje uit waar de komende 12 weken de  kitten/kat zal moeten vertoeven en waar het rustig is. Wil je de kitten/kat niet in je slaapkamer en heb je een kamertje over waar geen bed in staat of kasten waar de kitten/kat op kan springen helemaal  geweldig en leg daar dan de 1e week van de operatie een matras erbij zodat je aanwezig bent bij je  kitten/kat. Zorg dat je alles hebt klaarliggen want als je kitten/kat geopereerd is heb  je daar weinig tot geen tijd voor. Dus extra kleedjes,een zacht mandje, eten,schone vorken, kattengrind, kattenbakschepje, plastic zakjes, stoffer en blik, bezem, kruik, schone handdoeken voor om de kruik, kleine speeltjes, je eigen slaapplek. Genoeg slaap en rust nemen. En alles verder wat je zelf er nog bij kan gebruiken.

- De dag van de operatie :

Vandaag breng je je kitten/kat voor de operatie. Zorg voor een lekker warm kleedje in de vervoersmand. 

Vraag aan de assistent of orthopeed die de operatie uitvoert of het mogelijk is gelijk na de operatie een rompertje bij de kitten/kat aan te doen i.v.m de hechtingen dat hij/zij er niet aan kan komen (In geval van Bella omdat ze ook gesteriliseerd werd). Je kan ook een kap mee vragen die je op kan zetten zodra je merkt dat je kitten/kat aan de hechtingen wilt gaan zitten. In principe zal dat nog niet aan de orde zijn met de 1e dag na de operatie. Mijn ervaring bij mijn kitten was dat ze helemaal door het dolle heen ging toen ik de volgende dag een rompertje aan wilde doen ( i.v.m de sterilisatie)omdat zij snel aan haar hechtingen wilde komen. Dus koos ik voor de kap. 

Een waarschuwing bij thuiskomst na de operatie :

Bij thuiskomst zal je kitten/kat gelijk in de bench moeten en ook medicatie moeten krijgen. Ook is het verstandig een kruik met een handdoek eromheen gewikkeld in de bench te leggen. Eenmaal in de bench zorg dat je het deurtje dicht hebt. Ik wil benadrukken dat elke kitten/kat anders kan reageren. Mijn Bella reageerde behoorlijk heftig en stoof heen en weer door de benches heen. Dat was verschrikkelijk naar maar ik was voorbereid dat dat kon gebeuren. Raak niet in paniek en probeer zoveel mogelijk rustig te praten en je hand in de buurt te houden dat ze je ruikt maar hou het deurtje dicht. Bij Bella is dat de hele avond en nacht en een ochtend geweest en kleine pauzes tussendoor dat ze eventjes rustig was. De eerste nacht is heftig en zal je niet kunnen slapen. 

  

De dagen na de operatie :

De volgende dag na de operatie in de middag heb ik geprobeerd een rompertje aan te doen omdat ze rustiger werd en dat ze aan haar hechtingen begon te likken. Het is heel belangrijk dat ze dat niet doen. Het rompertje was een drama bij Bella en leek wel of ze meer pijn kreeg bij haar achterpootjes door het rompertje. Dus heb ik gekozen voor de kap. Nu deed ze die ook elke keer weer af maar hou vol en blijf de kap omdoen net zolang dat hij/zij het opgeeft en de kap aan laat. Het is natuurlijk niet zo dat de kap de hele tijd op moet maar grotendeels wel. Uiteraard zal de kitten/kat ook moeten eten en dan kan de kap af. Je kan je kitten/kat in de gaten houden nadat hij/zij heeft gegeten en gedronken. Als hij/zij niet aan de hechtingen zit kan je onder toezicht de kap wel aflaten. De kitten/kat wilt zichzelf ook even kunnen schoonlikken maar zodra hij/zij de neiging krijgt om aan de hechtingen te likken zou ik wel de kap omdoen. Tot de dag dat de hechtingen eruit gehaald worden zal hij/zij de kap om moeten houden behalve bij het eten en drinken.

De 2e nacht kan ook nog heftig zijn en volg je gevoel zodat je je kitten/kat kan steunen en geruststellen. De dagen daarna zullen wat makkelijker worden vergeleken bij de 1e twee dagen.  

Medicatie : Als het goed is krijg je medicatie mee en dat is een antibiotica kuur,pijnstilling en extra pijnstilling. De medicatie geef je 3x op een dag. Bij elke medicatie zijn bijwerkingen. Let daar goed op.

Bij ons is het antibiotica 2 x op een dag dus doe ik dat sochtends om 8 uur en savonds om 20.00 uur geven. Het Is belangrijk om dat te doen wanneer hij/zij eten krijgt.

De gewone pijnstilling is 1 x op een dag en doe ik rond 16.00 uur. Dat is een spuitje met de medicatie geven. Bella vond dat lekker en ik hoefde dat niet in haar bekkie te spuiten maar ze likte het van het spuitje af.

De extra pijnstilling heb ik voor 3 x op een dag en dat is s'ochtends om 8.00 uur, s'middags om 13.00 uur en s'avonds om 20.00 uur. 

Ja hoe geef je de medicatie. Heb je een makkelijke kitten/kat dan heb je geen probleem om het toe te dienen achter in de kil. Heb je een lastige patient zoals Bella die je openkrabbelt ja dan zijn er nog andere manieren.Zoals : 

- Pilletje fijnmalen door het zachtvoer of

- Pilletje verstoppen door het zachtvoer of

- Pilletje in een stukje worst verstoppen of

- Pilletje in een easy pil doen (verkrijgbaar bij de dierenarts) of

- Een deken of plaid of grote handdoek om de kitten/kat heen wikkelen zodat de voor en achterpootjes onder de deken,plaid of grote handdoek zitten en haar/hem tussen je benen ondersteboven leggen met het hoofdje richting je buik. En dan de medicatie toedienen achter in de keel zoals dierenartsen ook doen. Daarna haar/hem nog ingewikkeld in een deken,plaid of grote handdoek laten en geruststellen tot zij/hij rustiger is en zachtjes praten. Daarna kan hij/zij weer in de bench en kan je haar/hem wat zachtvoer geven. 

De medicatie blijf je geven tot het op is.

 

De warme kruik blijf ik net zolang geven als het nodig is. Onze Bella heeft de neiging snel af te koelen. Zorg altijd dat er een handdoek omheen gewikkeld zit anders verbrand de kitten/kat zich aan de kruik. 

 

Afleiding voor de kitten/kat :

De hele dag in de bench kan soms heel saai worden voor je kitten/kat. Vaak slapen ze wel veel maar zodra ze wakker zijn zoeken ze toch iets dat ze even willen spelen. Daarom de speeltjes. Je kan met je kat ermee spelen of de kat zelf ermee laten spelen. Geen krabpalen ect. Maar kleine speeltjes. Ze zullen liggend spelen. De eerste periode zullen ze als ze aan beiden achterpootjes geopereerd zijn niet echt er op willen staan. Behalve als ze naar de kattenbak gaan. 

Zelf heb ik op dag 3 ervoor gekozen dat Bella's beste vriendinnetje Chanel aanwezig mag zijn. Zij hebben samen een band en zijn erg lief met elkaar. Chanel loopt overdag dus rond bij mij in de slaapkamer en bovenverdieping. Dat leid Bella af en ik merk dat Bella een stuk relaxter is. Ze eten ook samen een lekker hapje. Ik laat Chanel niet in de bench. Overdag heb ik de plaids die over de benches liggen omhoog zodat ze meer kijkruimte heeft.

Na de 2e week in de bench merkte ik dat Bella opknapte en wilde spelen. Ze begon min of meer heen en weer te rennen en speels te zijn. Dat kan dus niet helaas dus koos ik voor nog een speeltje en dat is een mini krabpaaltje waar ze voor haar operatie ook zo gek mee was. Ze mocht daar heel even mee spelen. Niet al te lang. Zo 5 minuutjes laat ik haar ermee spelen.

Zorg altijd voor een schone  bench want ze zullen een bende maken met het kattengrind en op de korrels gaan liggen.

Hoe ik de bench kon schoonhouden is de kitten/kat in de vervoersmand zetten en zo kon ik mijn gang gaan en de kattenbak doen en schone kleden neerleggen.

Overdag ligt Bella op het dikke kleed en kruik en dekentje over haar heen. S'nachts heeft ze een zachte donutkussen met een kleine opstaande rand zodat ze haar hoofdje en kap erop kan leggen en ook de warme kruik en dekentje. 

Na ruim twee weken na de operatie heb ik besloten om Bella ook beneden in de woonkamer in een bench te doen zodat ze wat prikkels krijgt wat om haar heen gebeurd. Dan is ze meer afgeleid. Soms speelt ze of hangt ze bovenin de bench maar dan leid ik haar af om met haar te spelen. Ook besloten de kap op de kattenbak te doen omdat ze erin rond rende dus buiten het feit dat het kattengrind overal terecht kwam in haar bench of buiten de bench vond ik dat een veilige optie. Uiteraard moest ik wel de ruimte vullen boven op de kap want anders kon ze daar op springen en dat is niet de bedoeling. Zo doet ze het goed en ze voelt zich veilig in de bench en geniet beneden van de andere katten en speelt via de spijlen van de bench met de andere katten. De andere katten zijn ook constant om haar heen. Hetzij voor de bench om te spelen of bovenop de bench om te slapen. Sávonds en s'nachts is Bella boven in de bench in de slaapkamer.

De komende 6 weken zal ze zeker in de bench moeten vertoeven en mag er niet uit zodat de wonden en de achterpootjes goed kunnen genezen. Ik zit zelf nog in de 2e week dus heb nog een lange weg te gaan. Heb je nog vragen stel ze gerust en aarzel nooit om de orthopeed of assistent te bellen als je iets niet weet of moeilijk vind. Daar zijn ze voor.

Ben je nieuwsgierig hoe het is afgelopen met Bella kan je haar vinden op : Bella's revalidatie

Ben erg benieuwd naar je mening en of je wat aan de tips heeft gehad. Je kunt je mening of reacties plaatsen op Reacties .